Ajuntament d'Alfondeguilla

Monuments

L'Arquet. Aqüeducte romà comunment conegut com "l'Arquet", d'interés arquitectònic, enclavat a l'esquerra del barranc. Encara en funcionament.

El Pont de l'Aigua. Aqüeducte romà i reconstruït pels àrabs, conegut com "el Pont de l'Aigua" que creua el barranc del riure Belcaire per mitjà de sis arcs que subjecten la canal, en bon estat i encara en ús, es pot observar per la carretera CV - 230.

Castell de Castro. Fortificació àrab, construït poc abans de l'era Cristiana, esta fortificació va ser una torre de sentinella, les restes actuals pertanyen a la civilitzación islàmica i es troben en estat d'abandó. L'emplaçament es troba en un penyal en la cima homònima a 789 metres sobre el nivell del mar i domina un camp visual impressionant que comprén des de les Agulles de Santa Àgueda de Benicàssim fins al Cap de la Nau; des de Penyagolosa fins a les Illes Columbrets. El castell està entre dos barrancs profunds; la seua posició tant estratègica ens permet endevinar hui com de difícil seria la seua conquesta en epoques passades. La defensa del castell aprofitava totalment l'accidentada orografia, la part de llevant posseïx tres sistemes defensius diferents, el primer obstacle és un tallat de difícil superació, el segon és una muralla compacta de tàpia, i el tercer, una gran muralla de 65 metres de longitud; la resta del conjunt és un inaccessible penya-segat sobre el qual s'assenta una compacta muralla. El castell, ocupa una superfície d'uns 2000 m2, podem diferenciar clarament dos parts: el primer espai, anomenat albacar, era el lloc fortificat on la població es refugiava en cas de perill, tot amurallat i on existien dos entrades al castell, franquejades per tres torres, dos quadrades i una redona, per mitjà d'una entrada amb arc de ferradura s'accedia des de l'albacar al segon espai, al castell pròpiament dit, que al mateix temps se subdividia en dos parts: una, la més baixa, amb restes d'habitacions i l'altra, la més alta, la celoquia, on estaven les dependències pròpies del castell, habitacions, cellers, pou,... tot presidit per la torre de l'Homenatge, derruïda al juliol de 1938 per l'aviació franquista a la guerra civil espanyola, entre les penyes, per davall d'esta torre es troba la tercera entrada al recinte murallat.

Castell d'Alfandech. D'origen àrab, darrere del poble en el barri del castellet.

Ermita Calvari del Crist . Enclavada en la vessant de la muntanya darrere del poble en la seua part alta. La qual va ser rehabilitada després de la Guerra Civil, ja que va patir vàries destrosses.

Nevera de Castro. Construcció per a l'emmagatzemament de neu i posteriorment l'obtenció de gel, neu arreplegada de les proximitats del Castell del mateix nom. També conegut com a pou de neu. A 800 metres sobre el nivell del mar, va ser reconstruïda. Construcció de pou circular de 12,50 m de profunditat, excabat en la pedra amb parets de pedra arreglada amb morter, sent la cara interna brillant amb calç per a aïllar millor la neu, el pou es tanca amb una cúpula amb sengles obertures laterals per a la introducció de la neu i extracció del gel, tenint un perímetre exterior de 32 m. I amb capacitat per a 420 m3. En tota la Comunitat Valenciana existixen al voltant de 200, sent en esta Serra d'Espadà, cinc, les catalogades.

 

Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 

Formulari de cerca

 

Site developed with Drupal